Bruine vuurvlinder

Beschrijving van de bruine vuurvlinder

Leefgebied

De bruine vuurvlinder komt enerzijds voor in droge gebieden op de zandgronden, zoals kruidenrijke heide en droge, schrale, bloemrijke graslanden; anderzijds in vochtige gebieden, zoals schraal kruidenrijk grasland in laagveenmoerassen.

De bruine vuurvlinder komt voor in heel Centraal- en Zuid-Europa van Noord-Spanje tot aan Litouwen met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de Middellandse Zee-eilanden. Deze vlinder komt voor op hoogtes variërend van 50 tot 2500 meter. De vlinder komt in Nederland voor op de Veluwe, Drenthe en delen van Twente.

Uiterlijk

De bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus of Heodes tityrus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Deze vlinders zijn seksuele dimorf wat wil zeggen dat er uiterlijke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes zijn. De bovenzijde van de vleugels van het mannetje is donker met een blauwgroene glans. De vleugels hebben een witte rand. De bovenzijde van de voorvleugels van de vrouwtjes zijn oranje en zijn voorzien van zwarte vlekken, terwijl de bovenzijde van de achtervleugels bruin zijn en een rand met oranje vlekken hebben. De onderzijden zijn bij zowel het mannetje als het vrouwtje geelbruin en hebben zwarte vlekken en langs de rand oranje vlekken. De voorvleugellengte bedraagt 14 mm en de spanwijdte is 28-30 mm.

Voedsel in de natuur

De rupsen voeden zich met diverse soorten zuring, vooral veldzuring en schapenzuring.

Gedrag

De vlinders besteden relatief veel tijd aan het zoeken van nectar. Vlinders van de eerste generatie zijn vooral te vinden op braam, die van de tweede generatie op struikhei, gewone dophei en akkerdistel. De mannetjes verschijnen enkele dagen eerder dan de vrouwtjes en verdedigen een territorium vanaf een nectarplant.

Voortplanting

De rupsen komen voor vanaf half augustus tot begin mei en van begin juni tot half juli. De soort overwintert als halfvolgroeide rups in de strooisellaag. De verpopping vindt plaats in op de bodem tussen strooisel. Afhankelijk van de locatie vliegt deze vlinder van april tot september. De eerste generatie van begin mei tot eind juni en de tweede generatie van begin juli tot eind augustus.

Bedreiging

Door intensief gebruik van de weilanden door begrazing, drainage en bemesting worden de waardplanten sterk teruggedrongen waardoor er minder rupsen aan voedsel kunnen komen. In Nederland staat de bruine vuurvlinder op de Rode Lijst vermeld als kwetsbaar.

Bronnen:

Lycaena tityrus

NaamBruine vuurvlinder
KlasseInsecta (Insecten)
OrdeLepidoptera (Vlinders)
FamilieLycaenidae (Kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes)
GeslachtLycaena
SoortLycaena tityrus
Spanwijdte man28-30 mm
Spanwijdte vrouw28-30 mm
RupsenHalf augustus tot half juli
VliegperiodeApril tot september
VoedingDiverse soorten zuring, vooral veldzuring en schapenzuring
LeefgebiedCentraal- en Zuid-Europa van Noord-Spanje tot aan Litouwen met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de Middellandse Zee-eilanden


Ontdek meer van zoo-dieren.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven