Aasgier
De aasgier komt voor in zowel laaglanden als berggebieden, meestal in open landschappen in droog terrein, maar ook wel in de buurt van menselijke nederzettingen.
De aasgier komt voor in zowel laaglanden als berggebieden, meestal in open landschappen in droog terrein, maar ook wel in de buurt van menselijke nederzettingen.
Volwassen Amerikaanse zeearenden zijn zeer grote en krachtige vogels met karakteristieke gele ogen en gele snavel, een witte kop en staart en een donkerbruin lichaam, wat bijna zwart lijkt.
Amerikaanse zeearend Lees bericht »
De andescondor leeft in berggebieden en woestijnen in het grootste deel van het westen van Zuid-Amerika, van Venezuela tot Vuurland. Hij komt voor in Colombia, Bolivia, Ecuador, Peru, Chili en Argentinië.
De kapgier is een typische aaseter, met een kale roze kop en een grijzige kap. Het verenkleed is donkerbruin van kleur. Hij heeft grote vleugels en een korte staart. Vergeleken met andere gieren is de kapgier klein.
De palmgier of gierarend komt voor in bossen en op savannen in Afrika beneden de Sahara. Gewoonlijk bevindt de palmgier zich dicht bij water. Het is geen schuw dier en kan dichtbij door mensen bewoonde gebieden gevonden worden.
De roodkopgier of kalkoengier leeft in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Hij kan zich goed aanpassen en leeft dan ook in uiteenlopende gebieden zoals graslanden, bossen en stedelijke gebieden. Droge bossen, akkerland en savannes zijn echter favoriet.
De roodstaartbuizerd leeft van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen. Het leefgebied van de roodstaartbuizerd is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit bladverliezende bossen, tropische regenwouden, naaldbossen, savannes, landbouwgebieden, parken en bergweiden.
Roodstaartbuizerd Lees bericht »
De Rüppells gier leeft in Centraal-Afrika van Senegal, Gambia en Mali in het westen tot Soedan, Zuid-Soedan en Ethiopië in het oosten. Ze komen ook voor op de savannes van Oost-Afrika in Kenia, Tanzania en Mozambique.
De secretarisvogels leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara, met uitzondering van de aan de kust gelegen Namibwoestijn en het bosrijke gebied rond de evenaar in het westen van Afrika.
Secretarisvogel Lees bericht »
Steenarenden komen voor tot op 3600 m hoogte. De leefgebieden zijn toendra’s, gebieden met struikgewas, graslanden en loofbossen en naaldbossen. De meeste steenarenden leven in bergachtige gebieden, maar ze nestelen ook in natte gebieden zoals langs oevers en rivierdelta’s.
Stellers zeearenden broeden langs zeekusten of in de buurt van grote rivieren met grote bomen. Omdat ze een voorkeur hebben voor zeekusten met veel estuaria en riviermondingen worden ze zelden ver landinwaarts gezien.
Stellers zeearend Lees bericht »
In Europa is de vale gier alleen in het zuiden te vinden met het zwaartepunt in Spanje. Buiten Spanje is de soort te vinden op Sardinië, de Balkan, Griekenland en de Kaukasus.
Het niet-aangesloten verspreidingsgebied van de witkopgier bestrijkt grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara, van Senegal in het westen via Soedan tot Eritrea in het oosten. In het zuiden reikt het leefgebied tot de noordelijke delen van Zuid-Afrika tot aan de Oranjerivier.
De woestijnbuizerd is middelgrote roofvogel. Qua grootte ligt hij tussen een slechtvalk en een roodstaartbuizerd in. De lengte bedraagt 46-59 cm en de spanwijdte bedraagt 103-120 cm. De vrouwtjes zijn ongeveer 10% groter dan de mannetjes.
Woestijnbuizerd Lees bericht »