Blauwe pauw
De blauwe pauw komt oorspronkelijk uit Azië en is meegenomen naar Europa door de handelsreizigers die zaken deden met het Verre Oosten. Ze leven voornamelijk in de buurt van water.
De blauwe pauw komt oorspronkelijk uit Azië en is meegenomen naar Europa door de handelsreizigers die zaken deden met het Verre Oosten. Ze leven voornamelijk in de buurt van water.
Volwassen mannetjes hebben in tegenstelling tot vrouwtjes, witte strepen op de kop en de keel. Bij de vrouwtjes zijn deze strepen vaalgeel. Op de vleugels van de mannetjes zitten scherpe zwarte markeringen die bij de vrouwtjes ontbreken.
De Brahmakip is een grote forse kip met een stoere kop en veel veren aan zijn poten. Ondanks hun afmeting leggen de Braadkippen eieren van een gemiddeld formaat. Het is van de grootste kippenrassen ter wereld.
De bruine hokko is alleen te vinden in ongerepte regenwouden van Zuid-Mexico tot aan Noordwest-Ecuador. Ze komen voor van de kustlijn tot aan een hoogte van ongeveer 700 meter in Ecuador, maar in Panama en Guatemala.
Gierparelhoenders zijn grote vogels met een rond lichaam en een kleine kop. Ze zijn 67 tot 71 cm groot en wegen 1 tot 1,6 kg. Ze hebben langere vleugels, nek, poten en staart dan andere parelhoenders.
Het oorspronkelijke leefgebied van de goudfazant is het bergachtige westen van China. Ze leven daar in subtropische gebieden in bossen op berghellingen tot op 2500 meter hoogte. Ze worden nooit in open gebieden gezien want ze zijn erg schuw.
De groene pauw leeft in een verscheidenheid van habitats zowel in tropische als subtropische, bladverliezende en groenblijvende primaire en secundaire bossen. Hij komt ook wel voor in gebieden met bamboe, graslanden, savannes, gebieden met struikgewassen.
De helmhokko leeft in het westen van Venezuela en het noorden van Colombia. Hij komt alleen nog voor in subtropische nevelwouden in steile, bergachtige gebieden op een hoogte van 500 tot 2200 meter.
Het helmparelhoen komt oorspronkelijk uit Afrika. Daar leeft het dier ten zuiden van de Sahara. Zijn biotoop bestaat uit warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken.
De Himalaya glansfazant leeft op hoogtes tussen 1500 en 5000 meter in het Himalaya gebergte in eiken-, berken- en rododendronbossen, afgewisseld met open vlakten en rotspartijen. Wanneer het erg koud is, daalt hij af naar lager gelegen kastanjebossen.
Himalaya glansfazant Lees bericht »
De kalkoen komt voor in Noord- en Centraal-Amerika. Deze vogel is tevens geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland en Duitsland. De kalkoen is een gedomesticeerde vogel oorspronkelijk afkomstig uit Yucatán, waar hij door de Maya’s gehouden werd.
De koningsfazant komt oorspronkelijk voor in groenblijvende bossen in de bergen van Midden-, Noord- en Oost-China. De soort is geïntroduceerd in enkele Europese landen, waaronder Frankrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië. De koningsfazant leeft in bossen tot op 2000 meter hoogte.
Kroonparelhoenders zijn monogaam en de paartjes hebben een sterke en langdurende band met elkaar. Ze kunnen het hele jaar door broeden, maar meestal valt de broedperiode in het regenseizoen van oktober tot februari.
De pauwkalkoen is endemisch op het schiereiland Yucatan in Zuidoost-Mexico, Belize en Noord-Guatemala en leeft in open boslanden en tropische loofbossen. Hij wordt ook wel aangetroffen in moerasgebieden, savannes en verlaten landbouwgebieden.
De roodbuikchachalaca leeft in het noordoosten van Colombia, het noorden van Venezuela en op het eiland Tobago in Trinidad en Tobago. Ook komt hij voor op de eilanden Bequia en Union van de Grenadines, maar daar is hij waarschijnlijk geïntroduceerd.
Roodbuikchachalaca Lees bericht »
De Temmincks saterhoen of Temmincks tragopan komt voor in de hoogst gelegen gordels van de regenwouden in het oostelijke Himalaya gebergte in noordoost India, Myanmar en noordwest Vietnam, verder in Tibet en de noordelijke provincies van China.
Temmincks saterhoen Lees bericht »