Koningsfazant

Beschrijving van de koningsfazant

Leefgebied

De koningsfazant komt oorspronkelijk voor in groenblijvende bossen in de bergen van Midden-, Noord- en Oost-China. De soort is geïntroduceerd in enkele Europese landen, waaronder Frankrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië. De koningsfazant leeft in bossen tot op 2000 meter hoogte. 

Uiterlijk

Het mannetje is, inclusief de staart, 210 cm lang en weegt 1,5 kg. De staart van het mannetje groeit ieder jaar zo’n 30 cm en wordt ongeveer 1,60 meter lang. Er zijn zelfs exemplaren gevonden met een staart van 2,4 meter lang. Het haantje is in zijn geheel groter dan het vrouwtje en zijn veren zijn goudgeel met zwarte toppen. De vleugels zijn roestbruin met wit en zwart. De lange staart is bruin en wit gebandeerd, de kop is wit met een zwarte smalle band over zijn ogen. De irissen zijn bruin en rond de ogen zit rode huid. De snavel heeft een lichtgroene, hoornachtige kleur. De poten zijn grijs.

Het hennetje is inclusief de staart 80 cm en weegt 0,9 kg. De staartlengte van het vrouwtje is ongeveer 40 cm. Ze heeft een donkerbruine rug met zwarte veerpunten en okerkleurige, roodbruin gevlekte onderdelen. De staart is grijs-bruin van kleur en bedekt bruin-gele dwarsstrepen. De kop is lichtbruin met een donkere kap. De snavel is hoornkleuring en de poten zijn ook grijs.

Wetenswaardigheden

  • De staart van het mannetje groeit ieder jaar 30 cm en kan wel 240 cm lang worden.
  • In het verleden werden de staartveren voor operakostuums gebruikt.
  • Bij gevaar doen ouders net alsof ze gewond zijn en lokken ze de aanvaller bij het nest vandaan.

Voedsel in de natuur

Koningsfazanten zijn omnivoor en zoeken voedsel door in de grond te krabben en te graven. Ze eten voornamelijk vruchten en zaden, maar ook verse bladeren, bloemen, knoppen, insecten, slakken en regenwormen.

Predatie

Bij gevaar doen de ouders net alsof ze gewond zijn en lokken ze de aanvaller bij het nest vandaan. Wanneer er geen gevaar meer is gaan ze terug naar het nest.

Gedrag

De koningsfazant is een geharde vogel die goed tegen zowel heel warm als koud weer kan. In de herfst en de winter leven ze in groepjes van 10 of meer vogels. In het voorjaar zijn dat er nog maar 4 tot 8. In maart, tegen het begin van het broedseizoen, begint het mannetje een eigen territorium te maken waarbij hij meerdere vrouwtjes probeert te lokken. Het haantje is polygaam en heeft meestal een stuk of drie vrouwtjes. Vooral tijdens het broedseizoen zijn ze erg agressief tegenover andere dieren, andere fazanten en mensen.

Voortplanting in de natuur

Ze bouwen hun nest meestal op de grond in het gras of onder struiken. De hennetjes leggen in april tot en met mei 7 tot 15 eieren die, alleen door het vrouwtje, in 24 tot 25 dagen worden uitgebroed. De jongen zijn nestvlieders die al direct met hun moeder meegaan om voedsel te zoeken. Na 2 weken kunnen ze al vliegen. Ze brengen dan de nacht door in een boom.

In het wild worden koningsfazanten 15-25 jaar oud.

Bedreiging

De grootste bedreiging voor de koningsfazant is de voortdurende verkleining en versnippering van het leefgebied door ontbossing. Ook wordt er op deze vogels gejaagd voor het vlees en worden de eieren geraapt. In het verleden werden de staarveren voor operakostuums gebruikt, maar die zijn nu vervangen door kunst veren. Ook worden koningsfazanten in sommige gebieden gedood omdat ze als een plaag voor landbouwgewassen worden gezien. De IUCN heeft de koningsfazant geclassificeerd als “Kwetsbaar”.

Bronnen:  

Syrmaticus reevesii

NaamKoningsfazant
KlasseAves (vogels)
OrdeGalliformes (Hoendervogels)
FamiliePhasianidae (Fazantachtigen)
GeslachtSyrmaticus 
SoortSyrmaticus reevesii
Grootte ♂210 cm 
Staartlengte ♂160 cm 
Spanwijdte76 cm
Gewicht ♂1,5 kg 
Grootte ♀80 cm
Staartlengte ♀40 cm
Gewicht ♀0,9 kg
BroedintervalJaarlijks 
BroedperiodeApril-mei
NestOp de grond 
Aantal eieren7-15 eieren 
Broedtijd24-25 dagen 
Uitvliegen
Geslachtsrijp
Levensduur15-25  jaar in het wild
Voeding in de natuurVruchten, zaden, verse bladeren, bloemen, knoppen, insecten, slakken en regenwormen. 
LeefgebiedMidden-, Noord- en Oost-China 
Groep/solitairGroepen en harems.
Fokprogramma
CITES
EU ListingAnnex D (04/02/2017)
IUCNKwetsbaar (VU)

Ontdek meer van zoo-dieren.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven