Baardaap
De baardaap komt enkel voor op berghellingen in dichte, groenblijvende en semi-groenblijvende tropische regenwouden in de Westelijke Ghats in Zuidwest-India, op 100 tot 1500 meter hoogte. Hij heeft een voorkeur voor loofbomen.
De baardaap komt enkel voor op berghellingen in dichte, groenblijvende en semi-groenblijvende tropische regenwouden in de Westelijke Ghats in Zuidwest-India, op 100 tot 1500 meter hoogte. Hij heeft een voorkeur voor loofbomen.
Baardsaki’s hebben bolvormige tijdelijke zwellingen, lange pluimstaarten en kort lichaamshaar. Ze onderscheiden zich van de nauw verwante witneussaki’s door hun grotere zwarte baarden en hun zwarte neuzen.
De bamboemaki komt alleen voor op het eiland Madagaskar voor de kust van Zuid-Afrika. Deze ondersoort wordt alleen gevonden in de papyrus- en rietbedden rondom het meer Lac Alaotra, gelegen in het centraal-oostelijke deel van Madagaskar.
De berberaap is de enige makaak die buiten Azië voorkomt en die in Europa in het wild leeft, namelijk op de rots van Gibraltar waar een populatie van dertig tot veertig dieren kunstmatig in stand wordt gehouden.
Bergmeerkatten behoren tot de meest boeiende primaten van Afrika. Ze hebben lange ledematen, een lange staart en een witte kraag welke het zwarte gezicht omlijst. Een ander kenmerk is diepliggende oranje ogen, welke omgeven zijn door kale huid.
De blauwoogmaki leeft in primaire en secundaire subtropische vochtige en droge bossen in de noordwestelijke punt van Madagaskar. Het leefgebied ligt tussen de Andranomalaza rivier in het noorden tot de Maevarano rivier in het zuiden.
Het Boliviaans doodshoofdaapje komt voor in de tropische regenwouden in Zuid-Amerika. Hij is te vinden in het gebied ten westen van het Andesgebergte, ten zuiden van de Caribische Zee tot in het zuiden en oosten van Brazilië.
Boliviaans doodshoofdaapje Lees bericht »
Samen met chimpansees zijn bonobo’s de meest naaste verwanten van de mens. Net als chimpansees hebben bonobo’s langere onderarmen dan benen, lange vingers en beweeglijke schoudergewrichten.
Bonte vari’s heeft een zeer uiteenlopende vacht. Meestal hebben ze een zwart gezicht met witte kraag. De ledematen en staart zijn ook zwart. Schouder, rug en achterdeel hebben zwarte vlekken, van uiteenlopende groottes.
De Borneose orang-oetan is één van de slechts drie soorten orang-oetans, die de enige soort mensapen in Azië zijn. De andere twee soorten zijn de Sumatraanse orang-oetan en de Tapanuli orang-oetan.
Borneose orang-oetan Lees bericht »
Het verspreidingsgebied van de Brazzameerkat bestaat uit een grote driehoek die in het noordoosten wordt begrensd door Zuid-Ethiopië, in het noordwesten door Kameroen en in het zuiden door Angola.
De bruine kapucijnaap is steviger dan de andere kapucijnapen, met een ruwere vacht en een kortere, dikkere staart en ledematen. Op het voorhoofd staat een bos of rij lange, verharde haren, die rechtop kan worden gezet.
Bruine kapucijnaap Lees bericht »
De bruinkopslingeraap doet zijn naam eer aan door van tak naar tak en van boom tot boom te springen om zo grote afstanden tot wel 9 meter te overbruggen. Ze bewegen zich echter ook rechtopstaand over takken.
Bruinkopslingeraap Lees bericht »
Ceylonhoelmans zijn grotendeels grijs met een zwart gezicht, wenkbrauwen en oren. Naarmate ze ouder worden zijn deze kleuren donkerder. De buik is lichtgrijs. Ze hebben een korte witachtige baard en witte bakkebaarden.
Ceylonkroonapen zijn de kleinste soort makaken. Op de rug hebben ze een goudbruine vacht en op de buik witte haren. Deze witte vacht loopt door tot de wangen en het gebied rond de oren.
Dwergzijdeaapjes hebben een donzige, bruinachtige vacht met geelbruine vlekken en een geringde staart die net zo lang als het lichaam kan zijn. De handen en voeten zijn geelachtig oranje van kleur.
Dwergzijdeaapje Lees bericht »
Kapucijnapen hebben een klein lichaam, grote naar voren gerichte ogen, een ronde kop en een platte neus. Ze hebben een grijpstaart die ze gebruiken als een vijfde ledemaat om zich voort te bewegen door het bos.
Geelborstkapucijnaap Lees bericht »
De gewone wolaap leeft in Zuid-Amerika in de bovenloop van het Amazonebekken. Het leefgebied strekt zich uit van de Rio Tapajos in Brazilië tot het oosten van Peru, Ecuador en Colombia.
De goeldi komt voor in Zuid-Amerika onder andere in Zuid-Colombia, Oost-Ecuador, West-Brazilië en in het noorden van Bolivia. Ze leven hier in het noordwestelijk deel van de Amazone, diep in het tropisch regenwoud.
Gouden leeuwaapjes worden beschouwd als een van de mooiste apensoorten. Ze hebben een kleine ronde kop en dikke gouden manen op de kruin, wangen, keel, oren en schouders. Het gezicht is onbehaard en donker van kleur en ze hebben grote neusgaten.
Gouden leeuwaapje Lees bericht »
Het goudkopleeuwaapje komt alleen voor in het oosten van Brazilië. Door vernietiging van het leefgebied, waar nog slechts 2 tot 5% van over is, leeft hij alleen nog maar in het zuidelijke deel van de staat Bahia.
Goudkopleeuwaapje Lees bericht »
Het grijsgroen doodshoofdaapje komt in het noorden van Zuid-Amerika voor. Hij leeft voornamelijk in regenwouden, in de buurt van rivieren en meren, van kustwouden tot op 2000 meter hoogte in de bergen.
Grijsgroen doodshoofdaapje Lees bericht »
De grijspootdoeroecoeli komt alleen voor in het noorden van Colombia, tussen de Rio Sinu en Rio Cauca. Hij leeft het liefst in oude, ongestoorde bossen met veel verschillende soorten planten.
Grijspootdoeroecoeli Lees bericht »
Het leefgebied van de Hanumanlangoer bevindt zich in India en Bangladesh, in de vlaktes ten noorden van de rivieren Godavari en Krishna en ten zuiden van de Ganges. Ze leven op een hoogte tussen 100 en 4270 meter.