Rode vari

Beschrijving van de rode vari

Leefgebied

De rode vari leeft in de regenwouden langs de kust van Oost-Madagaskar. Hij houdt zich op in ongeschonden, hoogopgaande bossen, waar hij in de boomkronen leeft.

Het verspreidingsgebied is 4000 km² op het schiereiland Masoalo. Door de opening van het Masoala National Park in 1997 is er extra bescherming, maar veel dieren leven nog buiten het park. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er in het wild leven.

Uiterlijk

Rode vari’s zijn 53 centimeter lang en hebben een staart van zo’n 60 centimeter. Ze wegen ongeveer 3,5 tot 4 kilogram. Mannetjes zijn iets kleiner dan wijfjes. De kop, buik, poten en staart zijn zwart, de rug is rood en in de nek bevindt zich een witte streep.

Wetenswaardigheden

  • Rode vari’s zijn echte zonaanbidders.
  • Op de borst zitten geurklieren die ‘opgeladen’ worden door de zon.
  • Veel jongen sterven door valincidenten.

Voedsel in de natuur

Bladeren, zaden, fruit en nectar

Gedrag

Ze zijn overdag het actiefst in de ochtend en de avondschemering. Het zijn zonaanbidders en liggen soms helemaal languit als tafelkleedjes van de zon te genieten. Door het zonlicht krijgen ze nieuwe energie. Het zonlicht zorgt er ook voor dat de geurklieren worden opgeladen. Rode vari’s hebben geurklieren op de borst. Je ziet ze dan ook voortdurend met hun borstkas ergens overheen schuren om geur af te zetten, al doen ze dit niet zo vaak als de zwart-witte vari.

Voortplanting

In tegenstelling tot andere primaten die overdag actief zijn, bouwen de wijfjes nesten 10 tot 20 meter boven de grond. De jongen worden geboren aan de start van het regenseizoen omdat er dan meer voedsel voorhanden is. De jongen kunnen meteen zien en hebben een vacht, maar kunnen het nest pas na 7 weken verlaten. Tot 65% wordt niet ouder dan drie maanden, voornamelijk omdat de jongen uit de bomen vallen. De moeder vervoert de jongen namelijk in haar bek.

In het wild worden de dieren zo’n 15 tot 20 jaar oud en in gevangenschap tot 25 jaar.

Bedreiging

Het leefgebied wordt bedreigd door zwerflandbouw (slash-and-burn), verder wordt er nog steeds op het dier gejaagd. Daarom is het een ernstig bedreigde diersoort die op de internationale Rode Lijst staat. Er zijn echter nog zo’n 200 dieren verspreid over 42 dierentuinen verspreid over de wereld. Enkele van deze Zoos werken samen aan een fokprogramma.

Bronnen:

  • IUCN: Andriaholinirina, N., Baden, A., Blanco, M., Chikhi, L., Cooke, A., Davies, N., Dolch, R., Donati, G., Ganzhorn, J., Golden, C., Groeneveld, L.F., Hapke, A., Irwin, M., Johnson, S., Kappeler, P., King, T., Lewis, R., Louis, E.E., Markolf, M., Mass, V., Mittermeier, R.A., Nichols, R., Patel, E., Rabarivola, C.J., Raharivololona, B., Rajaobelina, S., Rakotoarisoa, G., Rakotomanga, B., Rakotonanahary, J., Rakotondrainibe, H., Rakotondratsimba, G., Rakotondratsimba, M., Rakotonirina, L., Ralainasolo, F.B., Ralison, J., Ramahaleo, T., Ranaivoarisoa, J.F., Randrianahaleo, S.I., Randrianambinina, B., Randrianarimanana, L., Randrianasolo, H., Randriatahina, G., Rasamimananana, H., Rasolofoharivelo, T., Rasoloharijaona, S., Ratelolahy, F., Ratsimbazafy, J., Ratsimbazafy, N., Razafindraibe, H., Razafindramanana, J., Rowe, N., Salmona, J., Seiler, M., Volampeno, S., Wright, P., Youssouf, J., Zaonarivelo, J. & Zaramody, A. 2014. Varecia rubra. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T22920A16121712. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T22920A115574598.en Accessed on 26 April 2012.
  • Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Rode_vari  Accessed on 26 April 2012.

Varecia rubra

NaamRode vari
KlasseMammalia (zoogdieren)
OrdePrimates (Primaten)
FamilieLemuridae (Maki’s)
GeslachtVarecia (Bonte maki’s)
SoortVarecia rubra
Grootte 55 – 60 cm
Staartlengte55 – 60 cm
Gewicht3.5 – 4.5 kg
PaartijdMei – juli
Paringsinterval1 keer per jaar
Draagtijd90 – 103 dagen
NestNest in de vork van een boom gemaakt van takjes en eigen vacht
GeboorteAugustus – november
Geboortegewicht
Aantal jongen2 – 6 jongen
Spenen4 maanden
Geslachtsrijp2 jaar
Levensduur15 – 20 jaar in de natuur
Voeding in de natuurBladeren, zaden, fruit en nectar
LeefgebiedRegenwouden langs de kust van Oost-Madagaskar
Groep/solitairIn een groep van 2 tot 16 dieren
FokprogrammaEEP: PARIS-ZOO, Delphine Roullet, 1990
CITESAppendix I (01/07/1975)
EU ListingAnnex A (04/02/2017)
IUCNErnstig bedreigd (CR)


Ontdek meer van zoo-dieren.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Scroll naar boven